Erteleme

Siz De Her Şeyi Erteliyor Musunuz?

Erteleme nedir? Sizce erteleme tembellik midir? Peki siz de bir çok insan gibi her şeyi erteliyor musunuz ? Bir işi yapmak için harekete geçmek istediğinizde, harika kararlar aldığınızda, aklınıza bir çok konu ile ilgili güzel fikirler geldiğinde çeşitli bahaneler üreterek bir türlü harekete geçemediğiniz oluyor mu?

Erteleme başınızın belası mı? Hevesle aldığınız kitaplara şöyle bir göz attıktan sonra kitaplığınızda tozlanmaya bırakmak, her hafta spora başlayacağım deyip spor salonunun yanından bile geçmemek, her pazartesi diyete başlayacağını söyleyip te hiç başlayamamak. Tüm bunlar size de tanıdık geliyorsa bilin ki yalnız değilsiniz. İnsanlar yüzyıllardır bunları yaşıyorlar ve hep bir şeyleri erteliyorlar.

Erteleme kelimesi Latince proscrastinare (İngilizce procrastination) kelimesinden gelir ve yarına bırakmak anlamına gelir. Eski Yunanca’da akrasia, mantığa aykırı bir şey yapmak yerine kullanılır.

Yapılmasını görmeden ölmek için, istediğin şeyi yarına bırakman yeter.

Pablo Picasso

Peki Neden Erteliyoruz.

Erteleme pek çok nedeni olan bir durumdur. Ama sanıldığı gibi nedeni tembellik değildir. Erteleme bir duygu yönetimi sorunudur. Çoğu zaman insan olumsuz duygularla yüzleşmek istemediği için erteler. Ertelemenin esas nedeni insanın duygularını nasıl yöneteceğini bilmemesidir. Bir işi ertelemek, aslında o işi yaparken insanın olumsuz duyguları ertelemesi demektir.

Ertelerken ne hissettiğinize bir bakın sizi hangi duygu ya da korku durduruyor. Başarısız olma korkusu mu yoksa mükemmel olmasını istemek mi? hangi duygunun sizi durdurduğunu bilmeniz çok önemli , çözüm için ilk adım fark etmektir. İkinci adım ise bu konuda ne tür bir yol izlemeniz gerektiğine karar vermektir.

Ben de bu siteyi açmaya karar verdiğimde defalarca ertledim. Ertlememin sebebi başarısız olmaktı. Bu kadar sitenin içinde senin yazılarını kim okuyacak, senden daha iyileri var, bu işi çok uzun zamandır yapanlar var, zaten geç de kaldın, tutunman imkansız, mükemmel olmalıyım mutlaka yazdığım konuda eğitim almalıyım ,yeterli olmalıyım gibi düşünceler yüzünden erteleme yoluna gidiyordum.

Ben erteleme sebeplerimden birinin mükemmeliyetçilik olduğunu farkına vardıktan sonra konu üzerinde çalışmaya başladım. Eğer siz de benim gibi bu sorunu yaşıyorsanız gerçekten yorucu bu durumdan kurtulmak için önce sizi hangi duygunuzun durdurduğunu bulmanızı tavsiye ederim. O zaman neyle uğraştığınızı bileceksiniz ve ne yapmanız gerektiğini de

Ertelemenin altında Yatan Negatif Duygular Nelerdir.

Erteleme sorunu yaşayanların hepsinde hakim olan bu düşüncelerin derinine indiğimizde karşımıza gerçekten çok önemli negatif duygular çıkıyor. Özgüvensizlik, değersizlik, yetersizlik, endişe, kendinden şüphe etme, mükemmeliyetçilik ve başarısız olma korkusu bu duygular hayatımızın her alanında bizi durduran yeni bir atılım yapmaktan alıkoyan negatif duygulardır. Zaman içinde tüm bu duygular ile ilgili yazılar paylaşacağım.

Peki ne yapabiliriz.

  1. Doğru zamanı beklemeyin
Erteleme doğru zamanı beklemeyin

Bir işe başlamak için doğru zamanı beklemeyin. Doğru zamanı beklemek o işi ertelemenize en büyük sebep zamanınızı siz yönetin. doğru zaman şimdidir. Hemen şimdi başlayın. Bir şeyi yapmayı çok istiyorsanız bunun için hemen harekete geçmelisiniz.

2. Olumsuz duygularınızı yönetin.

Erteleme Olumsuz Duyguları Yönetin

Yapılacak işlerinizi ve hedeflerinizle ilgili çalışmalarınızı ertelemenizin altında mutlaka negatif bir duygu vardır. Duygularınızı iyi tanıyın. Ertelediğinizde ne hissediyorsunuz. Merak etmeyin biraz düşününce ve duygularınızı dinleyince onları zamanla çok daha iyi tanıyacaksınız. Hangi duygu sizi durduruyor özgüven eksiliği mi? Yetersizlik mi ? Hangisi bunu anladığınız zaman işiniz daha kolay olacak hangi duygunuz üzerine çalışacağınızı o zaman daha iyi bileceksiniz

3. Kendinize ödül verin.

Erteleme Kendinize Ödül Verin

Yapmak zorunda olduğumuz iş çok zor ve tamamlanması uzun sürecek bir iş olabilir. Bu da sıkılmanıza ve işi gözünüzde büyütmenize yol açabilir. O zaman mutlaka işi parçalara ayırın. Ve her seferinde bu parçalardan birini tamamlayabilirsiniz. Tavsiyem işe en zor olan parçadan başlamanız. Her tamamladığınız parçadan sonra kendinize ödül verebilirsiniz yapmaktan hoşlandığınız bir aktiviteyi yapabilirsiniz. Bu ödüller enerjinizi yükseltecektir.

4. Sadece bir işe odaklanın.

Erteleme Sadece İşe Odaklanın

Sadece bir işe odaklanın birden fazla işe odaklanmak kafanızı dağıtmanızı ve odaklanma sorunu yaşamanıza neden olur. Kafa karışıklığı yapar ve çok fazla işiniz olduğu düşüncesine kapılmanıza neden olur. Bu şekilde hiç bir işi tam olarak bitiremezsiniz bu da sizde hep yarım kalmışlık hissini yaşatır ve ertelemeye başlarsınız. Ben en çok ertelemeyi bu sebepten yapıyorum.

5. Ajanda tutun.

Erteleme Ajanda Tutun.

Son olarak size kendi yöntemimden bahsetmek istiyorum. Bu şekilde beş alışkanlığı rutin hale getirdim. Ajanda tutmak, çalışma hayatımda mutlaka ajandam olur. Benim için günlük işlerimi takip edebilmek için ajanda çok önemlidir. Bu yıl bunu özel hayatıma da dahil ettim. Hayatımda rutin haline gelmesini istediğim ve hep ertelediğim ya da bir süre yapıp da devam edemediğim alışkanlıkları bu ajanda sayesinde rutin hale getirdim. Her sabah ajandama bakıp onları hatırlattım kendime hemen rutin hale gelmedi, başlarda yine de unuttuğum oldu. Süreklilik çok önemli kendinize karşı anlayışlı olmak da zamanla oturuyor zaten. Hatta ben bu işi kaç gündür yaptığımı da yanlarına yazarak kendimi daha da motive ettim. Siz de kendinizi motive edecek yönetmeler geliştirebilirsiniz.

Ben yalnızca, ertelemenin dünyadaki en büyük zaaf olmadığını belirtmek istiyorum; bir erteleyici olarak da çok iş yapabilirsiniz. Buna ek olarak, gelişmiş kendini kandırma becerisine ve kendinizi maniple etmek için bir parça iradeye sahip olursanız, daha az erteleyen biri olabilirsiniz

John Perry

İnternet sitesi http://her-telden.com
Yazı oluşturuldu 23

Siz De Her Şeyi Erteliyor Musunuz?” üzerine 4 görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön